در دورانی که مشغول حفظ قرآن بودم، چه بسیار دوستانی داشتم که پس از سالها هم نشینی با قرآن لحظه ای درنگ کردند و از خود پرسیدند، من این همه قرآن حفظ کردم ؛ که چه؟! و چون جوابی برای این سوال نداشتند، به راحتی از حفظ قرآن، این سرمایه ی بی انتها، فاصله گرفتند و هر آنچه داشتند را به فراموشی سپردند. این موضوع، نقش مربی را در ایجاد انگیزه برای حفظ قرآن بسیار روشن میکند.

برای حفظ قرآن روایات زیادی نقل شده است. مانند اینکه پیامبر اکرم فرمودند قرآن بخوانید و آن را حفظ کنید، که خداوند قلبی که در آن قرآن باشد را عذاب نمیکند.

یا اینکه به حافظ قرآن در بهشت گفته میشود بخوان و بالا بروتعداد آیات قرآن به تعداد درجات بهشت است ؛ حافظ قرآن هر آیه ای که میخواند یک درجه بالا میرود، پس بالاتر از درجه حافظ قرآن درجه ای نیست.


این قبیل روایات جای خود را دارند و به روشنی بیانگر ارزش پرداختن به این امر مهم هستند.

ولی حفظ قرآن برکاتی دارد که خود حافظ در زندگی اش میبیند. و این برکات در هیچ کتابی نگاشته نشده اند! سزاوار است که مربی حفظ قرآن به بیان این برکات بپردازد، و برای فراگیران خود، ایجاد انگیزه کند. و نگذارد هیچ جلسه ای بدون بیان انگیزه های حفظ قرآن بگذرد. تا حافظ قرآن هر بار، بیش از پیش ارزشِ این مهم را بداند.

بهتر است مربی حفظ قرآن فرهنگ بیان برکات حفظ قرآن را در کلاس خود جا بیاندازد. به این صورت که هر جلسه، حداقل 5 دقیقه ابتدایی کلاس را به این موضوع اختصاص بدهد. هر جلسه یکی از برکات حفظ قرآن را مربی، برای فراگیرانش شرح دهد و از قرآن آموزان بخواهد که این نکاتی که گفته میشود را به ترتیب به خاطر بسپارند. هر جلسه یکی از برکات حفظ قرآن گفته شود، ضمن اینکه برکاتی که در جلسات قبل گفته شده است نیز توسط فراگیران مرور شود. بهتر است از قرآن آموزان خواسته شود که آنان نیز در مورد برکاتی که حفظ قرآن برایشان داشته به تدبر بپردازند.

در ادامه به چند مورد از برکات حفظ قرآن که گفتیم معمولا در کتابها نوشته نمیشود ولی حافظ قرآن آن را به وضوح درک میکند آورده میشود.


برکات حفظ قرآن کریم:


1. رضایت قلبی پدر و مادر: زحماتی که پدر و مادر برایمان میکشند هرگز قابل جبران نیست ولی یکی از چیزهایی که آنها را نسبت به ما بسیار بسیار خرسند میسازد، همین حفظ قرآن است. اگر بطور مثال والدینی دو فرزند داشته باشند، یکی از آنان حافظ قرآن و دیگری مسلط به زبان انگلیسی باشد، پدر و مادر از هر دوی این فرزندان، رضایت مطلوبی را دارند ولی فرزندی که حافظ و عامل به قرآن است رنگ و بویی دیگر از رضایت را در دل والدین خود برجا میگذارد، که کمتر نظیری میتوان برای آن یافت. اگر کسی بگوید من قرآن حفظ میکنم فقط برای اینکه پدر و مادرم خود را از خودم راضی کنم، متضرر نشده است.


2. دوستان قرآنی: حضرت علی(ع) در نامه 31 نهج البلاغه میفرمایند: با خوبان معاشرت کن تا از آنان باشى و از بدان دورى کن تا از آنان نباشى. یا پیامبر اکرم میفرمایند: ألمَرءُ عَلَی دین خَلیلِهِ فَلیَنظُر أحَدُکُم مَن یُخالِلُ: آدمی بر آیین دوست خود است پس بنگرید با که دوستی می کنید.

روانشناسان نیز میگویند شخصیت شما میانگین شخصیت 5 نفر از افرادی است که بیشترین زمان را با آنان میگذرانید. حافظان قرآن پس از مدتی خواهند دید که تمام دوستانش از بین قرآنیان انتخاب شده است. و تماما دوستانی هستند که دغدغه دین و اخلاق را دارند. دوست خوب موهبتی است که حفظ قرآن بصورت ناخودآگاه سبب جذب آن میشود.


3. تدبر در قرآن: کسی که قرآن را حفظ میکند، نسبت به دیگران، بیشترین آمادگی برای فهم قرآن را دارد. حافظ قرآن اگر نکته ای در مورد آیه ای که حفظ است را بشنود دیگر فراموش نخواهد کرد. چون مادامی که آیات را مرور میکند، همین آموخته ها نیز یادآوری میشوند. حافظ قرآن میداند که حفظ کردن کل قرآن، انتهای مسیر نیست و شروعی تازه است برای فهم و انس قرآن. هدف اصلی از حفظ قرآن نیز همین است.اشتیاقی که در حافظ قرآن برای تدبر در قرآن است در دیگران نیست. 


4. عزتمندی در اجتماع: قرآن کریم در آیه  96 سوره مریم میفرماید: إِنَّ ٱلَّذِینَ ءَامَنُوا۟ وَعَمِلُوا۟ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ ٱلرَّحْمَـٰنُ وُدًّۭا: بی‌گمان کسانی که ایمان می‌آورند و کارهای شایسته و پسندیده انجام می‌دهند، خداوند محبت ایشان را به دلها می‌افکند. حفظ قرآن نیز یکی از بارزترین مصادیق ایمان و عمل صالح است؛ پس همین موضوع موجب میشود محبتی از حافظ قرآن در دلها نهادینه شود. همه یک حافظ قرآن را دوست دارند.


5. محافظ عمل: شهرت حفظ قرآن در میان مردم، مانند مهری است که بر پیشانی یک حافظ قرآن میخورد. و حافظ قرآن همانند یک طلبه ای که لباس مقدس پیامبر اسلام را بر تن دارد، مراعات بسیاری را در اجتماع انجام میدهد. بسیار مراقب گفتار و رفتار خویش خواهد بود. هر لباسی نمیپوشد، هر شغلی را انتخاب نمیکند، هر دوستی را همنشین خود نمیسازد و و همین ها میشوند بهانه هایی برای پیشرفت و رشد معنوی او. به واسطه انسی که حافظ قرآن دارد، این حفظ مانع انجام گناه در خلوت نیز میشود!


6.انس همیشگی: اگر فردی در حیطه ی قرائت قرآن تلاش کند و به یک قاری قرآنی تبدیل شود، اگر یکسال از قرآن فاصله بگیرد باز هم قاری است! ولی یک حافظ قرآن، اگر به مدت نیمی از این زمان ، از قرآن فاصله بگیرد، دیگر حافظ نخواهد بود! لذا برای اینکه جلوگیری کند از فراموش شدن محفوظاتش به مرور روزانه میپردازد، و حداقل سالانه 10 بار قرآن را ختم میکند! و همین موجب میشود که ارتباطی همیشگی با قرآن برقرار باشد و فاصله ای بین حافظ و قرآن ایجاد نشود.


7.تاثیری که روی دیگران میگذارد: حافظ قرآن الگوی بسیاری از افراد میشود. بسیاری از او میپرسند که چگونه قرآن راحفظ کرده ای؟! ما هم میتوانیم حفظ کنیم؟! و موجب ایجاد انگیزه برای قرآنی شدن بسیاری از افراد دیگر میشود. و همین تاثیر ناخودآگاه موجب میشود که پرونده اعمال او پس از مرگ بسته نشود، و به سبب اعمال ما تاخر،  مادامی که دنیا، دنیا است، برای او خیر بنویسند.


8. مسیر عمومی: بسیاری از برکاتی که برای حفظ قرآن شمرده میشود، برای موارد دیگر، مانند مداحی، قرائت و . نیز میتوان برشمرد ولی حفظ قرآن یک برتری برهمه آنها دارد و آن هم این است که هر کسی میتواند در میسر حفظ قرآن گام بردارد. ولی هر کسی نمیتواند مداح یا قاری شود! و شاید این مسیر برای برخی تنها مسیر باشد! کوتاه سخن اینکه همه میتوانند قرآن را حفظ کنند.


9. هدف مندی در زندگی: بسیاری از افراد هستند که نمیدانند چگونه باید مسیر رشد دینی را طی کنند. حافظ قرآن ابتدا با عهد خود میکند که تا زنده است قصد دارد روز به روز قرآنی تر شود، روز به روز با این گنجینه مانوس تر شود و هر روز بیشتر و آماده تر به محفوظات خود جامه ی عمل بپوشاند. و با این تصمیم یک هدف کلی برای زندگی خود انتخاب میکند. بسیاری از افراد هستند که برای خود هدفی انتخاب نمیکنند! یا اهدافشان صرفا مادیات است. این هدفمندی از برکاتی است که حفظ قرآن آن را نصیب حافظان میگرداند، و آنان را به خوبی رشد میدهد، آنان را در این مسیر ثابت قدم نگه میدارد و موجب آمادگی آنان برای سفر به دیار باقی میکند.


10.بهره مندی از محضر اساتید قرآنی: حافظان قرآن توفیق حضور در محضر اساتید و کسانی را دارند که عمر پربرکتشان، قرین با قرآن بوده است. بسیار دیده ایم که اساتید قرآن تبدیل به الگویی برای فراگیران شده اند و این خود یکی دیگر از ارزشمندترین برکات حفظ قرآن است. معمولا یک حافظ قرآن با اساتید بسیاری در ارتباط خواهد بود.


11. راهِ میانبر! : حافظ قرآن به جهت انسی که با قرآن دارد، آمادگی دریافت انوار قرآن کریم را بدون واسطه در سنین شروع پایین پیدا میکند. گاه پای سخنانی مینشیند، و حرفهایی برای او دغدغه میشود، که او را چند ده سال از سن خود جلوتر میاندازد.


12.

شما هم نظریات خود را با ارسال نظر برایمان بازگو کنید تا در این پست درج شود


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها